vinjett

 

Företagets namn                                                                                                            Verksamhetstid

Ella Pehrsons Manufaktur & Sybehörsaffär              1922-1948 (?)

Initiativtagare/ägare

Johanna Elvira ( ELLA) Pehrson ( 1882-1967)

Geografiskt läge

Solkullegatan 2A

Historia

Ella Persson var dotter till häradsdomaren Per Gustaf Andersson i Vädbäcken i Härja och hans hustru Johanna Charlotta Johansdotter. Hon arbetade i Örebro ett par år men år 1907 flyttade hon till Tidaholm för att arbeta som kappsömmerska. År 1921 flyttade hon till ett litet hus med adress Solkullegatan 2 A. Året efter startade hon upp sin affär i nedre botten av fastigheten. År 1923 gifte hon sig med Gustaf Larsson från Långeruder i Härja och han flyttade till henne. Förmodligen kände de varandra sedan barndomen. Gustaf Larsson arbetade sedan som målaremästare. Trots att hon själv bytte namn till Larsson så behöll hon firmanamnet Ella Persson. Hon hade tidigt telefon, som senast 1930, och hon fick numret Tidaholm 211.

I boken Livet i arbetarkvarteren Hägne, Solkullera och Tuvan berättas det följande om Ellen: ”Ellen Perssons lilla stuga låg på den lilla kilformade tomten i hörnet Solkullegatan och Hägnevägen. Ella hade haft polio och var halt. Den ena skon hade därför en kraftigt förhöjd klack. Butiken var inredd på nedre botten och själv bodde Ella i en lägenhet på andra våningen. Hon var liten och satt men mycket bestämd och sträng i sättet. Det var inte lönt att ens tänka på att palla äpplen i hennes trädgård. Butiken var inredd i ett långsmalt rum med en stor disk. Först kom man in i farstun och därifrån ledde en dörr in till butiken. Ella förde ett brett sortiment av sybehör. Här fanns tyger av olika slag, trådrullar, knappar, nålbrev, vävda band i olika bredder och hyskor och hakar. Ofta fick barnen springa ärende till Ellas sybehör för att köpa björntråd, synålsbrev eller annat sybehör.”

Det är oklart hur länge hon hade affären. Affärslokalen och telefonnumret togs över 1948 av Ing-Britt Landén och kanske höll hon på till dess. Ella Persson avled 1967 i en ålder av 85 år.

Produkter

Manufakturvaror, såsom tyger, täcken lakan, handdukar, gardiner klännningar, underkläder och sytillbehör.

Fotografier

  • vb220321Annons VästgötaBladet 1922
  • annons1923Annons från 1923
  • annons1927Annons från 1927

Anställda

Inga anställda är kända

Källor

Handelsregistret för Tidaholm, s 296, Livet i arbetarkvarteren Hägne, Solkullera och Tuvan, s70, Annonser i Almanackor och i Västgöta-Bladet

Inventerare

Kjell Henrysson